Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Cédric Hervan
22 juin 2009

Ils en parlent...

Encore un peu de presse, mais cette fois-ci, un peu différente...

Ce premier tome du "Dernier des Schoenfeld" a eu la chance d'être publié en langue néerlandaise et est diffusé dans la partie nord de la Belgique ainsi qu'en Hollande.

Sch_I__Couv_ndl

Voici un lien vers une première chronique très positive sur le premier tome, "De biecht van Agathe", le premier tome de la trilogie "De laatste van Schoenfelds"...

A découvrir ICI dans son contexte, bonne lecture, bien qu'elle ne soit pas à la portée de tout un chacun !

Et sinon la voici reproduite ici:

De laatste van de Schoenfelds
  • Heel enthousiast kan ik een nieuwe voortreffelijke stripreeks aanbevelen: De laatste van de Schoenfelds (uitgeverij Glénat).

    Echt iets voor de liefhebbers van het fenomenale familie-epos Meesters van de gerst van de Belgische meester-scenarist Jean Van Hamme en de Franse tekenaar Francis Vallès.

    De jonge Amerikaanse schrijver John Dillman hoort van zijn stervende moeder Agathe dat ze niet haar echte moeder is maar een tante. De jongeman verneemt dat hij de laatste overblijver is van een joodse familie die in de tweede wereldoorlog is uitgeroeid. De familie Schoenfeld. Vanzelfsprekend gaat hij op zoek naar zijn familiegeschiedenis en zo komt hij terecht in een wespennest in de Périgord, in Frankrijk. Al wat de Schoenfelds hadden is nu in handen van de Auberoches, een vettige machtige familie die fortuin maakt met ganzenlever.

    In het eerste album De biecht van Agathe maken we kennis met een aantal personages. Het verhaal is wat ingewikkeld verteld maar als de lezer goed bij de les blijft, ontdekt hij een roman van valse mensen met verzwegen verhalen, van idealisten en verraders, van hatelijke klootzakken die over lijken stappen, de ontbrekende liefde en de liefde die ongetwijfeld nog moet komen. Het staat er allemaal niet met zoveel woorden in, maar je voelt het allemaal aan. Het eerste album is maar een aanzet tot het openbarsten van een etterende familiegeschiedenis.

    En dat is nu zo mooi aan deze strip, er gebeurt meer dan wat de lezer ziet en leest, die verwachting wordt gecreëerd. De lezer moet meedenken. Hij mag het volgende album al mee verzinnen.

    Dit ijzersterk verhaal heeft een verleden en de scenaristen lossen de waarheid met mondjesmaat. Het scenario is van Agnès Bartoll en haar man Jean-Claude. De Bartolls zijn tv-documantairemakers. Het verhaal is grotendeels autobiografisch. Cédric Hervan tekent met een hoekig realisme de sfeer van wat niet gezegd mag worden. Goed gedaan. Héél goed gedaan. Een aanrader.

    Info: De laatste van de Schoenfelds 1. De biecht  van Agathe, Bartoll - Hervan, Uitgeverij Glénat, 2009.
    Beoordeling: ****

    15 juni 2009

Publicité
Publicité
Commentaires
Cédric Hervan
Publicité
Archives
Publicité